Od početka novembra Privremeni organ rukovodi Prokupljem do izbora nove vlasti

1
Od početka meseca Privremeni organ rukovodi Prokupljem; Foto: M. M.

Privremeni organ sastavljen od pet članova, od kojih će, kako saznajemo, tri biti iz vladajuće Srpske napredne stranke, jedan iz Socijalističke partije Srbije i jedan koga će predložiti ostatak opozicije, rukovodiće lokalnom samoupravom grada Prokuplja počev od 28. oktobra do izbora nove gradske vlasti nakon najavljenih izbora koji bi trebalo da se održe 17. decembra.

Naime, ako je tačno ono što je rečeno zvanično na poslednjoj Skupštini Prokuplja u ovom sazivu, Milan Aranđelović gradonačelnik Prokuplja je podneo ostavku 28. septembra pa je kraj oktobra, odnosno 30 dana od tada, rok da Skupština izabere njegovog naslednika.

Kako do danas nije izabran novi gradonačelnik, zakonski rok ističe u subotu, nakon čega će odluku o raspuštanju Skupštine doneti Vlada Srbije na predlog Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Vlada zatim imenuje Privremeni organ koji će činiti tri člana iz SNS i još dva iz opozicije, od kojih su za sada sigurni socijalisti, ali se još ne zna ko će se još kandidovati za jedno upražnjeno mesto. Izvesno je da će predsednik Privremenog organa biti iz redova naprednjaka koji i imaju većinu i najveći broj članova, a koji se određuju na osnovu rezultata prethodnih izbora – saznajemo u Gradskoj upravi Prokuplja.

Lokalne izbore raspisuje Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine Srbije, a od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana izbora ne može da prođe manje od 45 i više od 60 dana.

Inače, Milan Aranđelović gradonačelnik Prokuplja podneo je ostavku navodno 28. septembra, ali se to držalo u tajnosti nekoliko dana i zvanično je obelodanjeno na poslednjoj sednici Skupštine Prokuplja u ovom sazivu koja je održana četiri dana kasnije, 2. okrobra.


Izbori još nisu raspisani, naprednjaci već „češljaju“ biračke spiskove

Iako izbori još nisu raspisani, oni su glavna tema među političkim aktivistima u Prokuplju, a za sada su po običaju najaktivniji naprednjaci koji su još pre više od mesec dana počeli da se okupljaju u velikom broju u prostorijama stranke i rade kampanju.

Nezvanično, naprednjaci će na listi za odbornike lokalnog parlamenta imati većinu novih ljudi koji se do sada nisu mnogo eksponirali u politici, ali ko će biti nosilac liste i kandidat za gradonačelnika za sada je još nepoznanica.

Sa druge strane, deo opozicije koja je bojkotovala prethodne izbore sada očekuje poverenje građana, a ukoliko se ukaže prilika – i da preuzmu vlast od naprednjaka koji već 12 godina vladaju Prokupljem.

Za vladajuću SNS stranku se u prethodnom periodu vezuje veliki broj kontroverznih odluka, od gašenja Sportskog centra i otpuštanja u JKP Hammeum, do koncesije profitabilnih delatnosti bivšeg Hammeuma, najave koncesije Gradskog bazena, ali i rasprodaje imovine Grada poput prodaje prostorija bivše Gradske apoteke.

Prethodni tekstKonkurs za upis na osnovnu obuku pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica
Sledeći tekstPovređen motociklista u Prokuplju

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime