Narednih sedam dana pojačana kontrola korišćenja telefona i slušalica kod vozača i pešaka

0
Pojačana kontrol saobraćaja; Foto: M. M.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da će od 9. do 15. oktobra biti sprovedena međunarodna akcija „Fokus na putu“. Kako se navodi u saopštenju, akcija će biti sprovedena u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).

Akcija će biti usmerena i na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja nepropisnog korišćenja mobilnog telefona od strane vozača, kao i nepropisnog korišćenja mobilnog telefona i slušalica od strane pešaka prilikom prelaska kolovoza.

Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode za četiri do čak dvadeset puta, što čini ovaj prekršaj jednim od trenutno najvećih problema bezbednosti saobraćaja na putevima – naveo je MUP u objavi.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5 odsto pešaka nepropisno koristi mobilni telefon ili slušalice prilikom prelaska kolovoza, dok se procenat vozača koji nepropisno koriste mobilni telefon za vreme vožnje kreće od 4 do 15 odsto, u zavisnosti od vrste vozila.

Toplički okrug beleži napredak u oblasti saobraćajne bezbednosti tokom prvih devet meseci ove godine, prema podacima iz Policijske uprave Prokuplje broj nesreća i povređenih osoba na putevima u ovom okrugu opao je u odnosu na isti period prethodne godine.

Pripadnici saobraćajne policije na nivou Srbije su od početka ove godine sankcionisali oko 38.000 vozača zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje i oko 2.500 pešaka zbog nepropisnog korišćenja telefona ili slušalica.

Prethodni tekstSajam sporta u Kuršumliji: Manifestacija za promociju sportske aktivnosti i zdravog načina života
Sledeći tekstVeliki broj ljudi završio u prokupačkoj bolnici nakon proslave u okolini Žitorađe

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime