„Oko sokolovo“ u Prokuplju, na meti vozači koji nisu platili parking

0
Oko sokolovo u Prokuplju snima i kažnjava nepropisno parkirana vozila; Foto: čitalac

Da li su vozači u Prokuplju propisno parkirali svoj automobil i platili parking, od 1. decembra proverava sistem „oko sokolovo“ koje je uvela beogradska firma „Demetra AB“, a koja je pre nekoliko meseci preuzela deo nadležnosti sada već ugašenog JKP Hammeuma u Prokuplju, poput čistoće, tržnice, zelenila, ali i naplate parkinga. Specijalnim električnim vozilom će se dnevno kontrolisati parkiranje vozača koji plaćaju parking putem SMS poruka.

Svi koji su od početka decembra nepropisno parkirali svoj automobil, mogu da očekuju kaznu narednih dana, ukoliko je njihov prekršaj zabeležilo specijalno električno vozilo koje ima ugrađen sistem „oko sokolovo“.

Mi smo ekološka firma i kupili smo ekološki automobil na struju kako bi čuvali životnu sredinu. Funkcija automobila je kao „oko sokolovo“, može da radi sve što je potrebno, snima, skenira tablice i beleži u elektronskoj formi ko je nepropisno parkiran, odnosno ko je platio parking, a ko ne – kaže Radenko Bakoč, vlasnik „Demetre“.

Dodaje da je vozilo počelo da radi tokom vikenda i da su svi eventualni prekršaji još u sistemu, a radnik koji je obučen za to će sve još jednom pogledati pre procesuiranja.

Pošto je sistem nov, mi to sve još jednom kontrolišemo pre procesuiranja, kako nekoga ne bi oštetili. Prva obaveštenja o nepropisnom parkiranju vozila vlasnici će dobiti u narednih 5 do 7 dana – dodaje Bakoč.

Podseća i da su Prokupčani sve vreme bili u obavezi da plaćaju parking, jer naplata nije ni prestajala nakon prelaska delatnosti sa javnog reduzeća na privatnu firmu, ali da je bilo vakuuma kada niko nije kontrolisao plaćanje.

Iako su mnogi građani za sada zbunjeni i ne znaju čemu služi mali električni automobil koji se sve češće viđa na ulicama grada, sve će im postati jasnije za nekoliko dana, kada počnu da im stižu kazne za nepropisno parkiranje.

Većina negoduje i tvrde da nisu obavešteni, jer se mesecima unazad nije kontrolisalo plaćanje pa niko nije ni plaćao parking mesto u Prokuplju, a sada će bez najave početi da im stižu kazne.

Ipak, da li su kažnjeni ili ne, Prokupčani mogu da provere na ovom linku.


Cene parkiranja za sada nisu menjane

Cene koje su navodno važeće, iste su kao u vreme dok je parkingom upravljalo Javno komunalno preduzeće Hammeum i za sada se, kako navode u „Demetri“ nisu menjale pa tako građani SMS poruku za sat vremena parkiranja plaćaju 36 dinara, mesečne karte za stanare su 670, fizička lica 1.500, pravna lica 3.000, a za zaposlene 1.115 dinara.

Dnevna karta koja je u Hammeumu pisana i kao kazna za neplaćeno parkiranje je 1.115 dinara.

Prethodni tekstPolicija sprovodi pojačanu kontrolu saobraćaja, fokus na vožnju pod dejstvom alkohola i droge
Sledeći tekstTopličanin sa Vojvodinom ipak u nedelju, termin odigravanja utakmice promenjen

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime