U Samarinovcu kod Žitorađe lopovi ukrali strujomer sa bandere

0
Lopov sa bandere ukrao strujomer; Foto: G. S.

Prokupačka policija traga za sada još uvek nepoznatim lopovom koji je prethodnih nekoliko dana ukrao strujomer sa bandere u ataru sela Samarinovac u opštini Žitorađa, odakle su meštani koristili struju za pumpe za navodnjavanje u plastenicima.

Bandera sa strujomerom koji je sve vreme bio pod naponom nalazi se na parceli Gorana Stankovića iz tog sela, pa su nakon krađe žice više dana bile ogoljene i mogle su da ugroze slučajne prolaznike.

Krađa se dogodila na oko 100 metara od poslednjih kuća iznad sela Samarinovac, na prvoj banderi gde je postavljen ormarić sa brojilom, a Stanković je slučaj prijavio policiji i EPS-u, čija je ekipa nakon toga isključila struju na tom stubu.

Žice sa ukradenog strujomera na banderi; Foto: G. S.

Bandera sa koje je skinuto brojilo je udaljena 100-ak metara od moje kuće. Prethodnih dana sam radio nešto na plastenicima, ali nisam primetio krađu. Prekjuče, kada sam prišao bliže banderi, video sam da je ormarić sa brojilom otvoren, a zatim i da je neko ukrao strujomer, a da su na tom mestu ostale samo gole žice koje su sve vreme bile pod naponom. Ne znam ko je to mogao da uradi, nisam primetio da je do sada bilo takvih krađa u ovom kraju, a meni je napravljena šteta, naročito ako se sve uskoro ne sanira. Već sledećeg meseca počinjemo sa aktivnim radom u polju, živimo od poljoprivrede i već smo u opremu za navodnjavanje uložili par hiljada evra. Sada bez struje je to praktično neupotrebljivo – kaže Stanković.

Više od štete koja je napravljena brine ga činjenica da su nakon krađe ostale ogoljene žice pod naponom, te da je tu moglo da prođe dete ili neko ko ne zna o čemu se radi i da dođe do tragedije, da nekog ubije struja.

Osim što je lopov ugrozio svoj život, jer je sve bilo pod naponom, mogao je i neko nedužan da strada. Brojilo ima svoj broj, niko ga zvanično više ne može koristiti, ne znam kome to treba i ko bi to mogao da uradi – dodaje Stanković.

Sem strujomera, lopov nije dirao prateću opremu, razvodne table sa osiguračima i druge delove.

U policiji su potvrdili da su primili prijavu da je ukradeno električno brojilo i da su obavestili Osnovno tužilaštvo u Prokuplju, po čijem nalogu je izvršen uviđaj i da rade na pronalaženju počinioca ili više njih.


Žitorađa prva u Toplici i među prvima u Srbiji počela elektrifikaciju

Predsednik Opštine Ivan Stanojević kaže da je vrednost elektrifikacije koja je realizovana u saradnji sa nadležnim ministarstvom oko 42 miliona dinara, da je završen sredinom prošle godine, te da je u planu da se elektrifikacijom obuhvati obradivo zemljište u ataru i ostalih sela na teritoriji Žitorađe.

U ataru Samarinovca, elektrifikovali smo oko 550 hektara poljoprivrednog zemljišta. Time smo našim poljoprivrednicima olakšali i što je još važnije pojeftinili proizvodnju poljoprivrednih proizvoda jer je korišćenje električne energije 7 do 8 puta jeftinije od upotrebe bilo koje vrste goriva – kaže Stanojević.

Opština Žitorađe je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede među prvim opštinama u Srbiji započela elektrifikaciju parcela na kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja, najviše plastenika sa sezonskim voćem i povrćem.

Podeća da je sredinom prošle godine u ataru njihovog sela urađena elektrifikacija, gde je 30-ak parcela dobila električnu energiju i svoj strujomer, a vlasnici koriste struju za zalivanje i ostale poslove najviše u plastenicima po kojima je ovaj kraj poznat.

Prethodni tekstPesnici iz Kruševca gosti „Sretenjskih susreta“ u Prokuplju
Sledeći tekstIzabran novi sastav Gradske izborne komisije u Prokuplju

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime