Državno takmičenje pilota ultralakih aviona u selu Mala Draguša kod Blaca

0
Državno takmičenje u Blacu za vikend; Foto: M. M.

Letenje po datoj ruti uz precizno održavanje brzine od startne do krajnje tačke, letenje po etapama gde će se nalaziti skrivena prekretna tačka koja će biti data u vidu fotografije, prepoznavanje markera ili objekata sa slika i ucrtavanja na kartu zadatka, kao i precizno sletanje samo su neki od zadataka koje će imati piloti ultralakih aviona na Državnom prvenstvu pilota ultralakih vazduhoplova koje se održava za vikend 20. avgusta na aerodromu “Blace” u selu Mala Draguša kod Blaca.

Okupljanje je u 9 sati, a čitav događaj je deo programa trodnevne manifestacije “Dani šljive-Blace 2022.”

Ukoliko dozvole vremenski uslovi toga dana, takmičenje će biti održano, a u slučaju vremenskih nepogoda rezerni termin je 3. septembar. Improvizacija na ovakvim takmičenjima nije moguća, sve se odvija po tačno utvrđenim procedurama i propisima i potpuno je bezbedna za posetioce koje pozivamo da dođu i uživaju – kažu organizatori takmičenja.

Dodaju da broj takmičara koji se mogu prijaviti nije ograničen, pravo učešća imaju članovi Vazduhoplovnog saveza Srbije na osnovu pismene prijave matičnog aerokluba uz uslov da poseduju važeću dozvolu pilota, da poseduju minimum 50 sati ličnog naleta na vrsti letilice na kojoj se takmiče, ali i da letilica mora imati važeću potvrdu o upisu u registar i Plovidbenost.

Letilica mora zadovoljiti zahtev da autonomija letenja nije manja od 80 kilometara za motorne zmajeve i 140 kilometara za ultralake avione. Konfiguracija letilice koja se koristi na takmičenju ne sme se menjati, a dozvoljena je samo provera elise i količine goriva – kaže se između ostalog u propozicijama takmičenja.

Inače, radi se o dvanaestom po redu Državnom prvenstvo Srbije u ultralakoj avijaciji, a aerodrom “Blace” će uz ovaj značajan događaj proslaviti i jubilej od 5 godina postojanja.

Organizator takmičenja je Vazduhoplovni savez Srbije, a neposredni organizator je Aeroklub “Vazduhoplovci Niš” iz Niša.

Prethodni tekstProkupčanin opljačkao radnju za tehnički pregled
Sledeći tekstZa sanaciju i energetsku efikasnost kuća i stamenih zgrada Prokuplje izdvaja 40 miliona dinara

POSTAVI KOMENTAR

Молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име