Nakon 13 godina ponovo se spajaju Bolnica i Dom zdravlja u Prokuplju

0
Ponovo se spajaju Bolnica i Dom zdravlja u Zdravstveni centar; Foto: M. M.

Odlukom Ministarstva zdravlja još od 1. novembra prošle godine, koja je tek nakon 4 meseca ozvaničena objavom u Službenom glasniku, razrešavaju se dužnosti direktori prokupačke Bolnice i Doma zdravlja, a imenuje se doktorka Jelena Nikolić za vršioca dužnosti direktora novog Zdravstvenog centra u osnivanju, koji će u narednom periodu spojiti te dve ustanove u jednu.

Tako će nakon 13 godina kako su te ustanove razdvojene i samostalno funkcionišu, ponovo početi proces spajanja.

Doneta su rešenja o razrešenju Verice Bojčić, direktorke Doma zdravlja i Snježane Arsić, direktorke Opšte bolnice, a imenovanjem Jelene Nikolić za vršioca dužnosti započeo je proces konstituisanja organa Zdravstvenog centra. Ovo je samo prvi korak u osnivanju Zdravstvenog centra u Prokuplju, jer ima tu mnogo papirološkog posla i još mnogo stvari da se uradi – potvrđuju iz rukovodstva.

Dve ustanove su već bile zajedno do 2011. godine, kada je odlučeno da se posebno formira Dom zdravlja, a posebno Opšta bolnica.

Inače, posle skoro tri godine otkako je Ministarstvo zdravlja najavilo da će neke opštine i gradovi na jugu imati zdravstvene centre – konačno je počelo spajanje opštih bolnica i domova zdravlja, a pored Prokuplja, privremena uprava već je formirana u Aleksincu.

Još 2019. godine je Zakon o zdravstvenoj zaštiti predvideo da, umesto Doma zdravlja i Opšte bolnice, u jednom gradu postoji Zdravstveni centar, a potom je početkom 2021. godine Vlada odlučila da takve jedinstvene ustanove na jugu, pored Prokuplja, dobiju Aleksinac, Pirot, Leskovac, Vranje i Surdulica.

Prethodni tekstKuće za interno raseljene porodice u Kuršumliji
Sledeći tekstDečak iz Žitorađe hospitalizovan u Nišu nakon povrede u vrtiću

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime