Odeljenje za suzbijanje korupcije ispituje izdavanje lažnih kovid potvrda u Domu zdravlja u Kuršumliji

0
Pokrenut postupak protiv odgovornih za izdavanje lažnih kovid potvrda; Foto: M. M.

Zbog sumnje da su u prethodonom periodu izdavali lažne kovid sertifikate, negativne kovid testove i lažne potvrde o vakcinaciji pokrenute su predistražne radnje protiv 5 osoba iz Kuršumlije, potvrđeno je u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije niškog Višeg tužilaštva.

U Tužilaštvu kažu da u ovoj fazi postupka ne mogu da iznose detalje, ali kako saznajemo, od osumnjičenih su već uzete izjave, ali i dokumentacija.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije u Nišu sprovodi predistražni postupak koji se vodi protiv 5 osoba, od kojih se dva lica terete za krivično delo zlouopotreba službenog položaja, dva lica za krivično delo trgovina uticajem, a jedno lice za krivično delo falsifikovanje – kažu iz Višeg tužilaštva u Nišu.

Deo osumnjičenih se tereti za izdavanje potvrda o vakcinaciji osobama koja nisu vakcinisane i izdavanje negativnih testova ljudima koji nisu testirani.


Direktorka Doma zdravlja ne odgovara na pozive, zaposleni kažu da su sumnjali na zloupotrebe

Zaposleni u Domu zdravlja u Kuršumliji kažu za Južne vesti da se odavno sumnja na nelegalne poslove u toj ustanovi i tvrde da je na desetine hiljada testova urađeno u Domu zdravlja koji pokriva teritoriju na kojoj je nastanjeno nešto manje od 20.000 stanovnika.

Lično nisam video da se to radi, ali se među zaposlenima šuška da su, između ostalih, i ljudi sa Kosova i Metohije dolazili u Kuršumliju i tu plaćali lažne sertifikate i potvrde o vakcinaciji. Čak se pominjala i cifra koja je u početku, kako se pričalo, iznosila 1.000 evra, a kasnije oko 500 evra ili nešto manje. Nadam se da će Tužilaštvo uraditi svoj deo posla, jer je gotovo sigurno da je bilo zloupotreba – kaže jedan od zaposlenih u Domu zdravlja.

Ipak, direktorka te ustanove dr Uranija Petrović ne odgovara na telefonske pozive novinara kako bi pojasnila kako se došlo do sumnje da su lažirane kovid potvrde i sertifikati.


Agencija još pre 8 godina preporučila smenu direktorke

Uranija Petrović je u kontinuitetu direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji od 2012. godine, a pre toga je do 2008. godine u jednom mandatu obavljala tu funkciju. Agencija za borbu protiv korupcije je još 2014. godine donela Rešenje da je direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji prekršila Zakon zbog toga što je zaposlila svoju ćerku.

Uprkos preporuci Agencije, odbornici kuršumlijske Skupštine odbili su da je smene.

Uranija Petrović od 2012. godine direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji; Foto: M. M.

Tokom 2015. godine je tadašnjem načelniku stomatologije u kuršumlijskom Domu zdravlja Miroljubu Đuriću dala otkaz kao tehnološkom višku kako bi, kako je tada tvrdio Đurić, direktorka zadržala u radnom odnosu svoju ćerku.

Epilog te afere je sudski proces koji je trajao 4 godine, nakon čega je Đurić pravosnažno vraćen na posao, a Dom zdravlja platio visoku odštetu na ime sudskog postupka i plata za doktora.

2017. godine direktorka Uranija Petrović je ponovo dospela u žižu javnosti posle raspisanog konkursa za koji je njen jedini protivkandidat dr Tomislav Arsenijević tvrdio da je “skrojen” po njenoj meri.

I pored toga, skupštinska većina u Kuršumlijij je sa samo 3 glasa protiv izglasala novi četvorogodišnji mandat aktuelnoj direktorki čiji je trenutni status nepoznat, jer novog konkursa od tada nije bilo, a mandat joj je istekao.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име