Nepristojna ponuda za radnike prokupačkog “Hammeuma” – baštovani sa fakultetskom diplomom

0
Radnicima bez obzira na kvalifikacije ponuđeno da obavljaju posao baštovana; Foto: M. M.

Diplomirani pravnici, ekonomisti i ostali sa fakultetskom diplomom u JKP Hammeum u Prokuplju dobili su poštom ponudu da pređu u novu firmu privatnog koncesionara beogradske firme Demetre AB Facility koja je preuzela deo komunalnih usluga tog preduzeća, a većini radnika je ponuda da budu zaposleni na radno mesto – baštovana-higijeničara.

Još uvek aktuelnoj pravnici u JKP Hammeumu poštom je stigla ponuda da može preći kod koncesionara, a isto radno mesto – baštovana, ponuđeno je i diplomiranom ekonomisti.

Jedan od uslova za rad na poslovima baštovana-higijeničara je završena osnovna škola.

Radnici dobili ponudu koncesionara; Foto: M. M.

Ovo je sramno ponižavanje od strane predstavnika gradske vlasti u Prokuplju koji ponižavaju ne samo nas sa 20, 30 godina staža, već i sve mlade ljude koji žele da se školuju i da završavaju fakultet da bi obavljali poslove sa osnovnom školom. Sa druge strane, njihovi ljudi ekspresno završavaju privatne fakultete i dobijaju rukovodeća radna mesta. Osim što su nezakonitim odlukama rasparčali Hammeum i najprofitabilnje delatnosti izdali koncesionaru, nastavljaju da nas vređaju jer su odlučili da nas izbace na ulicu. I sam koncesionar je ovom ponudom prekršio ugovorenu obavezu, jer po Ugovoru nije mogao da nam ponudi manja uslove nego što smo već imali u Hammeumu, odnosno da nam omogući da radimo sa završenim stepenom školske spreme – kaže pravnica iz Hammeuma.

Deo Ugovora koji je koncesionar potpisao sa Gradom o pravima i preuzimanju radnika; Foto: M. M.

Inače, u opisu posla baštovana-higijeničara stoji da zaposleni ima obavezu realizacije postavljenih ideja i planova iz oblasti uređenja i održavanja zelenih površina, ali i da zna da “mašinski kosi travu komunalnim traktorom, mašinski seče busene, radi motornim makazama i testerom, kao i motornim trimerom”.


Postavljali stranačke direktore pa ugasili preduzeće

I dok preuzimanje i obavljanje komunalnih delatnosti, poput parking mesta, čistoće grada, tržnice i gradskog zelenila za lokalnu vlast u Prokuplju predstavlja veliku uštedu u budžetu i najavljuju mnogo bolje usluge i čistoću gradskih ulica, opozicija, kao i deo radnika koji će ostati bez posla nakon podele preduzeća, sumnjaju da je u pitanju velika podvala i zloupotreba, zbog čega najavljuju i krivične prijave protiv odgovornih u vlasti.

Grad plaća koncesionaru 55 miliona godišnje, a koncesionar Gradu 505.000 dinara; Foto: M. M.

Ova vlast nije sposobna da upravlja tim komunalnim preduzećem i najlakše je likvidirati ga. Od 2005. godine oni su promenili čak 14 direktora i očigledno je da su svi bili stranački aktivisti i poslušnici koji nisu bili sposobni da organizuju bilo kakav posao. Koncesionar je čovek bez emocije koga samo zanima novac i on je došao u Prokuplje ne da pomogne građanima, već da zaradi pare. To mu je omogućeno dodelom najprofitabilnijeg dela nekadašnjeg komunalnog preduzeća i neko će zbog toga pre ili kasnije sigurno odgovarati – rekao je Nenad Mitrović, poslanik Demokratske stranke.

Podseća da je u novu tržnicu u Gradu od novca svih građana uloženo oko 3 miliona evra, da se koncesionaru izdaje i naplata parkinga, ali i da se Grad obavezuje da na ime usluga godišnje plaća 55 miliona dinara, dok je sa druge strane godišnja naknada koncesionara ka Gradu 505.000 dinara, a Ugovor je potpisan na 15 godina.

 

Prethodni tekstRadnicima “Hammeuma” nije dozvoljeno prisustvo na sednici Skupštine, intervenisala policija
Sledeći tekstPočeo “Lektirići ex YU fest” u Prokuplju

POSTAVI KOMENTAR

Молимо унесите свој коментар!
Овде унесите своје име