Prokupačka Biblioteka raspisala konkurs za „Drainčevu nagradu“

0
Raspisan konkurs za prestižnu nagradu "Drainac; Foto: M. M.

Zainteresovani izdavači i autori koji pošalju knjigu pesama u tri primerka, mogu da konkurišu za ovogodišnju prestižnu „Drainčevu nagradu za poeziju“, a koja će biti uručena tokom održavanja drugog dela „Drainčevih književnih susreta“ u Prokuplju, poslednje nedelje avgusta.

Konkurs je otvoren do 10. jula, a za nagradu konkurišu zbirke pesama objavljene 2021. godine koje zainteresovani izdavači i autori mogu poslati na adresu prokupačke Narodne biblioteke „Rade Drainac“, 21. srpske divizije bez broja.

Autori poezije sa prostora čitave Srbije dobrodošli da sa Topličanima uživaju u pisanoj reči i podsećanju na pesnika Rada Drainca, a na konkursu mogu učestvovati zbirke pesama čije je prvo izdanje objavljeno u toku prošle godine – kažu u prokupačkoj Biblioteci.

Inače, tradicionalna manifestacija „Drainčevi književni susreti“ pokrenuta je davne 1966. godine i, ako se zanemari petogodišnji prekid od 1970. do 1975. godine, susreti su održavani svake godine.

Radojko Jovanović u književnom svetu poznatiji kao Rade Drainac, rođen je u selu Trbunju nadomak Blaca, 1899. godine, a bio je pesnik, pripovedač, romansijer, esejist, novinar i jedan je od tadašnjih najinteresantnijih pojava u srpskoj književnosti.

Neuredan način života i neadekvatno lečenje tuberkuloze umnogome su doprineli njegovoj ranoj smrti u 44. godini života.

Pošalji komentar

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име